dimarts, 13 de maig del 2008

El futur de la Caserna del Bruc: de la "Zona universitària" a la "Vila universitària"!

Fa uns dies el Grup de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats ha presentat una iniciativa per a la cessió de la Caserna del Bruc a les Administracions catalanes (veure la pàgina 9 a http://www.congreso.es/public_oficiales/L9/CONG/BOCG/D/D_012.PDF). La iniciativa planteja tant la inadequació de la Caserna a les necessitats actuals de l'Exèrcit com els beneficis que pot comportar la cessió per a altres usos socials, culturals i de vivenda.

Aprofito la iniciativa presentada per a recuperar una vella proposta (cap a l'any 1990, quan estudiava dret a la UB) de construcció d'una gran infrastructura universitària (millor interuniversitària tenint en compte la proximitat de centres de la UB, de la UPC i de la URL) que encabís:
- una "mega" residència universitària (d'unes 2.000 places), tant per a alumnes (de fora de Barcelona, Erasmus, estrangers) com per a professors. Això facilitaria l'allotjament a molts estudiants que opten actualment per les vivenda de lloguer (amb el corresponent efecte en la demanda i el preu) així com la mobilitat, fent més fàcil l'acollida a Barcelona d'estudiants i docents d'arreu del món.
- un centre de convencions internacionals amb sales de conferències a preus "accessibles" amb una orientació especialitzada en la societat del coneixement, la universitat, la ciència i la recerca, el debat i el pensament, així com adreçat a la societat civil i a la joventut.
- sales d'estudi i biblioteca+wi-fi amb horaris 24/24h.
- un nou Alberg de Joventut a Barcelona i
- un emplaçament idoni per a activitats universitàries internacionals d'estiu, amb allotjament i sales, bona situació i bones comunicacions.

En tot cas, l'espai de la Caserna del Bruc ofereix a Barcelona la possibilitat de disposar d'una autèntica Vila Universitària urbana, amb projecció mundial, generadora d'intercanvi, reflexió i diàleg, motor de la societat del coneixement i de la globalització, ... atenent alhora qüestions tant primàries com l'allotjament, els espais d'expressió per als joves i les sales d'estudi.

Només és qüestió de ser ambiciosos: l'èxit està assegurat (100% d'ocupació garantit)!

Adjunto el link amb la foto de l'espai que ocupa la caserna, amb 46.741m2 de sòl i 34.060 construïts, segons el Cadastre. Es el quadrat en diagonal al carrer González Tablas:

http://maps.google.es/?ie=UTF8&ll=41.388014,2.109375&spn=0.014231,0.039997&t=h&z=15